Makarna, yüzyıllardır dünya genelinde sıklıkla tüketilen,
yüzlerce lezzetli tarifleri olan besleyici bir yiyecektir. Özellikle günümüzde
hızlı pişirilmesi, kolay ve lezzetli olması, birbirinden güzel tarifler
yapılabilmesi makarnayı mutfağımızın önemli bir parçası yapmaktadır. Peki
makarnayı yüzyıllardır bu kadar özel yapan sır ne? Güzel makarna yapmanın püf
noktaları neler? Omarketim olarak bu hafta hazırladığımız blog yazısında
makarna hakkında her şeyi bulabilirsiniz. Makarna hakkında ilginç bilgiler de sunacağımız
yazımız için keyifli okumalar dileriz.
Makarnalar Hakkında Genel Bilgi
Sağlıklı besinler arasında yer alan makarna, sıradan
buğdaylardan üretilmemektedir. Her ne kadar unlu mamüller kategorisinde yer
alsa da, makarnanın ana bileşenlerinden bir tanesi de irmiktir. Hem Türkiye
genelinde hem de dünya genelinde farklı versiyonlarda en çok tüketilen
besinlerden bir tanesidir. Makarna, dünyaya her ne kadar İtalyanlar tarafından
tanıtılsa da, tarihte makarnaya dair ilk izler Çin’e kadar gitmektedir. Günümüzde
dünya genelinde 600’ün üzerinde makarna çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir.
Nitekim sanayi devriminin başlaması ile birlikte makarna üretimi de hızlanmış
ve tüm dünya geneline farklı biçimlerde ve tariflerle yayılmıştır.
Türk mutfağında makarnanın geçmişine baktığımızda ise
makarna üretiminin Cumhuriyet ile yaşıt olduğu söylenebilir. Türkiye’deki gıda
sanayinin ilk örneklerinden olan makarna ve irmik sanayi, ülkemize 1922 yılı
civarında girmiştir. Türkiye’deki ilk makarna fabrikası İzmir’de açılmıştır. Bu
fabrikadan önce yalnızca Anadolu topraklarında ev yapımı erişte üretimi
bulunmaktaydı. Şehirleşmenin ve makarna fabrikalarının giderek artması
neticesinde de makarna çeşitleri Türk mutfağının önemli unsurlarından bir
tanesi haline gelmiştir.
Makarna Hakkında Sıklıkla Sorulan Sorular
Makarna hakkında kısa bilgi vermemizin ardından makarnalar
hakkında sıklıkla sorulan soruları yanıtlayabiliriz. Böylelikle makarnalar ile
ilgili merak ettiğiniz daha spesifik bilgilere de ulaşabilirsiniz.
1. Makarna Neden Çok Tüketilir?
Makarnaların raf ömürlerinin çok uzun olması, hemen tüketme
kaygısı olmadan alınabilmesi onu tercih edilebilir kılan ana sebeplerdendir.
Hızlıca pişirilebilmesi, farklı tariflerle birbirinden güzel lezzetlerin ortaya
çıkarılması, fiyatının uygun olması ve kolay erişilebilir olması makarnanın
dünya genelinde çok tüketilmesinin diğer sebepleri arasında yer almaktadır.
2. Makarna Kilo Aldırır mı?
Makarna ile ilgili en çok sorulan sorulardan bir tanesi de
‘’Makarna kilo aldırıyor mu?’’ sorusudur. Makarna direkt olarak kilo
aldırmamaktadır. Düşük miktarda kalori içeren makarnada kalori miktarı fazla
değildir. Ancak bilindiği üzere onlarca çeşit makarna tarifi bulunmaktadır.
Makarnaya eklenen yağ, kıyma, kremalı soslar ile birlikte makarnadan alınan
kalori de artmış olur. Dolayısıyla eğer diyetteyseniz, makarna pişirirken
eklediğiniz ek malzemeler konusunda dikkatli olmalısınız.
3. Makarna Neden Köpürür?
Öncelikle tüm makarnaların köpürmediğini belirtmekte fayda
var. Öte yandan makarnanın pişerken köpürmesinin birçok sebebi bulunmaktadır.
Yapımında ekmeklik buğday kullanılması bu sebeplerden bir tanesidir. Ekmekli
buğday kullanılması içerisindeki nişastanın dışarı çıkmasına sebep olur.
Makarnanın yapımında kullanılan kurutma ve değirmen teknolojilerinin çok iyi
olmaması diğer sebeplerdendir. Dolayısıyla makarna pişerken köpürmesi sizi
rahatsız ediyorsa, daha güvenilir markalar tercih etmenizde fayda olur.
4. Makarna Neden Yapış Yapış Olur?
Makarna haşlanırken yeterli su kullanılmaması, makarnanın gereğinden
fazla haşlanması, karıştırılmadan pişirilmesi, sıvı yağ kullanılmaması
makarnanın yapış yapış olmasının sebepleri arasında yer almaktadır.
5. Makarna Neden Suya Tutulur?
Genellikle yapışmasın, diri kalsın diye makarna piştikten
sonra suya tutulması tercih edilmektedir. Ancak makarna piştikten sonra soğuk
sudan geçirmek makarnanın tadını köreltir ve sosu tutma kapasitesini azaltır.
Eğer illa ki suya tutmak istiyorsanız, sıcak su tercih edin ve süzgeci de sıcak
sudan geçirmeyi unutmayın.
6. Glutensiz Makarna Neyden Yapılır?
Glutensiz makarna glüten içermeyen pirinç ve/veya gluten
içermeyen mısır unundan üretilmektedir.
7. Makarna Hangi Besin Grubuna Girer?
Makarnalar tahıl besin grubuna girmektedir.
8. Makarnanın Besin İçeriği Nedir?
Makarnanın besin değeri oldukça zengindir. Makarna
içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra; demir, kalsiyum, fosfor,
potasyum ve protein bulunmaktadır.
9. Marketten Satın Aldığımız Bir Paket Makarna Hangi
Aşamalardan Geçer?
Makarna üretim aşamaları; temizleme ve tavlama, öğütme ve
eleme, yoğurma ve şekil verme, kurutma ve dinlendirme, soğutma ve ambalajlama
adımlarından meydana gelmektedir.
10. Makarna Ne Kadar Sürede Sindirilir?
Makarnanın sindirilme süresi içerdiği ek malzemelere göre
değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte makarna ve benzeri türevdeki
yiyecekler ortalama olarak 2 saatte sindirilmektedir.
11. Makarna Sıcak Suyla mı Soğuk Suyla mı Yapılır?
Makarnalar kaynayan suya atılarak yapılmaktadır.
12. Makarna Hangi Yağ ile Yapılır?
Makarnalar genellikle sıvı yağ ya da margarin ile
pişirilmektedirler. Sıvı yağ daha çok tercih edilmektedir.
Lezzetli Makarna Yapmanın Püf Noktaları
Makarnanın dünü ve bugünü ile ilgili bilgi verip makarna
hakkında en çok merak edilen soruları yanıtlamamızın ardından, makarna yapmanın
inceliklerinden de bahsedebiliriz. Nitekim ufak dokunuşlarla dahi makarnanın
lezzetini fark edilebilir seviyede arttırmak mümkündür. İşte merak edenler için
güzel makarna yapmanın sırları:
1. Makarna Suyunu Hemen Dökmeyin
Makarnayı hemen süzmek yerine bir kase kadarını ayırın.
Oldukça faydalı olan bu su görece biraz daha yoğun bir kıvamda olur. Kokusu da
son derece hoş olan makarna suyunu ek sosların yapımında kullanabilirsiniz.
Örneğin, suyun içine bir miktar salça koyup karıştırmanız, salçanın daha iyi
kıvama gelmesini ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
2. Makarnayı Suya Tutmayın
Birçok kişi makarnayı süzdükten sonra soğuk suya
tutmaktadır. Ancak bu durum makarnanın lezzetini ve vitaminlerini azaltacaktır.
Bu yüzden makarnanın yapışmaması amacıyla yapılan soğuk suya tutma işlemi
önerilmemektedir.
3. Çubuk Makarnaları Kırmanıza Gerek Yok
Makarnanın en önemli unsurlarından bir tanesi de
görselliğidir. Tencereye sığmayan çubuk makarnalar genellikle kırılarak
tencereye atılır ancak görsellik açısından pek hoş durmaz. Çubuk makarnayı
dikey olarak koymanız halinde sıcak suda yarısı yumuşayacaktır. Ardından üstten
yavaşça bastırmanız diğer yumuşamayan kısımların da suyun içerisine girmesini
sağlayacaktır.
4. Makarna Sosunu Zamanında Ekleyin
Herhangi bir makarna sosu hazırlıyorsanız, makarna
haşlanırken sosu da pişirmelisiniz. Makarnayı süzdükten hemen sonra da
beklemeden sosu üzerine döküp karıştırmalısınız. Sos ile birlikte makarnayı
tekrar pişirmemelisiniz.
5. Makarna Haşlama Suyuna Tuz ya da Limon Atın
Makarnayı pişirirken haşlama suyuna tuz atabilirsiniz.
Nitekim makarna tuzu sever. Ancak tuzu makarna suyu kaynamaya başladıktan sonra
atmalısınız, hemen değil. Tuz kaynar suda eridikten sonra makarnanın tamamını
birden suyun içine boşaltın. Tuz sizin için sakıncalıysa tuz yerine benzer
metotla limon kullanabilirsiniz.
6. Makarnayı Bir Miktar Nemli Bırakmalısınız
Makarnayı süzmek için büyük delikli süzgeçler yerine küçük
delikli süzgeçler kullanmalısınız. Büyük delikli süzgeçler makarna pişirme
suyunun hemen boşalmasına ve makarnaların birbirine yapışmasına sebep olur.
Makarnaların birbirine yapışmaması için biraz nemli bırakmak önemlidir. Bu
noktada da küçük delikli süzgeç kullanmak önemlidir. Öte yandan makarnanın
piştiğine kanaat getirir getirmez makarnayı süzmelisiniz. Sıcak suyun
içerisinde kaldığı her dakika pişmeye devam eder ve gereğinden fazla pişen
makarnada yapışma sorunu ortaya çıkar.
7. Her Makarna Çeşidinin Pişme Süresi Farklıdır
Her makarna çeşidinin ve markasının pişme süreleri birbirlerinden
farklıdır. Bu yüzden geçmiş deneyimlerinize dayanarak pişme süresi
belirlememeli, paketin üzerinde yazan ideal pişme süresini okumalısınız.
Bununla birlikte belirtilen pişme süresinden 2-3 dakika önce makarnanın pişme
durumunu, bir parça yiyerek kontrol etmenizde fayda var.
8. Makarnayı Suya Atar Atmaz Karıştırın
Makarnaları suya atar atmaz birbirlerine yapışmalarını
engellemek adına ilk 30 saniye boyunca karıştırmalısınız. Sonrasında da ise 3
dakikada bir karıştırmanızda fayda var.
9. Yeterli Miktarda Su Kullanmasınız
Makarnayı pişirirken yeterli miktarda su kullandığınıza emin
olmalısınız. 500 gramlık 1 paket makarna için ortalama olarak 5 litre su
gerekmektedir. Gereğinden az suyla pişirmeniz makarnanın tencere dibine
yapışmasına sebebiyet verebilir.
10. Makarna Kapağı Açık Tencerede Pişirilmeli
Makarna pişirilirken kapağı açık tencerede ve harlı ateşte
pişirilmelidir.
Omarketim olarak makarna hakkında bilgi verdiğimiz blog
yazısının sonuna geldik. Yazı boyunca makarna ile ilgili bilgiler vermemizin
ardından makarnalar hakkında sıklıkla merak edilen soruları yanıtladık.
Ardından güzel makarna yapmanın sırlarını sizlerle paylaştık. Görüldüğü üzere
iyi ve lezzetli bir makarna için ince noktalara dikkat edilmelidir. Buna ek
olarak kaliteli makarna markası seçmek de önemlidir. Sizler için en kaliteli
makarna markalarından olan Barilla
makarna çeşitlerini %25’e varan indirimlerle sunuyoruz. Omarketim’e
özel uygun fiyatlı Barilla makarna çeşitlerine link üzerinden ulaşabileceğinizi
hatırlatmak ister, keyifli günler dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder