5 Aralık 2019 Perşembe

Makarna Hakkında Bilinmeyenler


Makarna, yüzyıllardır dünya genelinde sıklıkla tüketilen, yüzlerce lezzetli tarifleri olan besleyici bir yiyecektir. Özellikle günümüzde hızlı pişirilmesi, kolay ve lezzetli olması, birbirinden güzel tarifler yapılabilmesi makarnayı mutfağımızın önemli bir parçası yapmaktadır. Peki makarnayı yüzyıllardır bu kadar özel yapan sır ne? Güzel makarna yapmanın püf noktaları neler? Omarketim olarak bu hafta hazırladığımız blog yazısında makarna hakkında her şeyi bulabilirsiniz. Makarna hakkında ilginç bilgiler de sunacağımız yazımız için keyifli okumalar dileriz.

Makarnalar Hakkında Genel Bilgi

Sağlıklı besinler arasında yer alan makarna, sıradan buğdaylardan üretilmemektedir. Her ne kadar unlu mamüller kategorisinde yer alsa da, makarnanın ana bileşenlerinden bir tanesi de irmiktir. Hem Türkiye genelinde hem de dünya genelinde farklı versiyonlarda en çok tüketilen besinlerden bir tanesidir. Makarna, dünyaya her ne kadar İtalyanlar tarafından tanıtılsa da, tarihte makarnaya dair ilk izler Çin’e kadar gitmektedir. Günümüzde dünya genelinde 600’ün üzerinde makarna çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Nitekim sanayi devriminin başlaması ile birlikte makarna üretimi de hızlanmış ve tüm dünya geneline farklı biçimlerde ve tariflerle yayılmıştır.

Türk mutfağında makarnanın geçmişine baktığımızda ise makarna üretiminin Cumhuriyet ile yaşıt olduğu söylenebilir. Türkiye’deki gıda sanayinin ilk örneklerinden olan makarna ve irmik sanayi, ülkemize 1922 yılı civarında girmiştir. Türkiye’deki ilk makarna fabrikası İzmir’de açılmıştır. Bu fabrikadan önce yalnızca Anadolu topraklarında ev yapımı erişte üretimi bulunmaktaydı. Şehirleşmenin ve makarna fabrikalarının giderek artması neticesinde de makarna çeşitleri Türk mutfağının önemli unsurlarından bir tanesi haline gelmiştir.

Makarna Hakkında Sıklıkla Sorulan Sorular

Makarna hakkında kısa bilgi vermemizin ardından makarnalar hakkında sıklıkla sorulan soruları yanıtlayabiliriz. Böylelikle makarnalar ile ilgili merak ettiğiniz daha spesifik bilgilere de ulaşabilirsiniz.

1. Makarna Neden Çok Tüketilir?

Makarnaların raf ömürlerinin çok uzun olması, hemen tüketme kaygısı olmadan alınabilmesi onu tercih edilebilir kılan ana sebeplerdendir. Hızlıca pişirilebilmesi, farklı tariflerle birbirinden güzel lezzetlerin ortaya çıkarılması, fiyatının uygun olması ve kolay erişilebilir olması makarnanın dünya genelinde çok tüketilmesinin diğer sebepleri arasında yer almaktadır.

2. Makarna Kilo Aldırır mı?

Makarna ile ilgili en çok sorulan sorulardan bir tanesi de ‘’Makarna kilo aldırıyor mu?’’ sorusudur. Makarna direkt olarak kilo aldırmamaktadır. Düşük miktarda kalori içeren makarnada kalori miktarı fazla değildir. Ancak bilindiği üzere onlarca çeşit makarna tarifi bulunmaktadır. Makarnaya eklenen yağ, kıyma, kremalı soslar ile birlikte makarnadan alınan kalori de artmış olur. Dolayısıyla eğer diyetteyseniz, makarna pişirirken eklediğiniz ek malzemeler konusunda dikkatli olmalısınız.

3. Makarna Neden Köpürür?

Öncelikle tüm makarnaların köpürmediğini belirtmekte fayda var. Öte yandan makarnanın pişerken köpürmesinin birçok sebebi bulunmaktadır. Yapımında ekmeklik buğday kullanılması bu sebeplerden bir tanesidir. Ekmekli buğday kullanılması içerisindeki nişastanın dışarı çıkmasına sebep olur. Makarnanın yapımında kullanılan kurutma ve değirmen teknolojilerinin çok iyi olmaması diğer sebeplerdendir. Dolayısıyla makarna pişerken köpürmesi sizi rahatsız ediyorsa, daha güvenilir markalar tercih etmenizde fayda olur.

4. Makarna Neden Yapış Yapış Olur?

Makarna haşlanırken yeterli su kullanılmaması, makarnanın gereğinden fazla haşlanması, karıştırılmadan pişirilmesi, sıvı yağ kullanılmaması makarnanın yapış yapış olmasının sebepleri arasında yer almaktadır.

5. Makarna Neden Suya Tutulur?

Genellikle yapışmasın, diri kalsın diye makarna piştikten sonra suya tutulması tercih edilmektedir. Ancak makarna piştikten sonra soğuk sudan geçirmek makarnanın tadını köreltir ve sosu tutma kapasitesini azaltır. Eğer illa ki suya tutmak istiyorsanız, sıcak su tercih edin ve süzgeci de sıcak sudan geçirmeyi unutmayın.

6. Glutensiz Makarna Neyden Yapılır?

Glutensiz makarna glüten içermeyen pirinç ve/veya gluten içermeyen mısır unundan üretilmektedir.

7. Makarna Hangi Besin Grubuna Girer?

Makarnalar tahıl besin grubuna girmektedir.

8. Makarnanın Besin İçeriği Nedir?

Makarnanın besin değeri oldukça zengindir. Makarna içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra; demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein bulunmaktadır.

9. Marketten Satın Aldığımız Bir Paket Makarna Hangi Aşamalardan Geçer?

Makarna üretim aşamaları; temizleme ve tavlama, öğütme ve eleme, yoğurma ve şekil verme, kurutma ve dinlendirme, soğutma ve ambalajlama adımlarından meydana gelmektedir.

10. Makarna Ne Kadar Sürede Sindirilir?

Makarnanın sindirilme süresi içerdiği ek malzemelere göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte makarna ve benzeri türevdeki yiyecekler ortalama olarak 2 saatte sindirilmektedir.

11. Makarna Sıcak Suyla mı Soğuk Suyla mı Yapılır?

Makarnalar kaynayan suya atılarak yapılmaktadır.

12. Makarna Hangi Yağ ile Yapılır?

Makarnalar genellikle sıvı yağ ya da margarin ile pişirilmektedirler. Sıvı yağ daha çok tercih edilmektedir.

Lezzetli Makarna Yapmanın Püf Noktaları

Makarnanın dünü ve bugünü ile ilgili bilgi verip makarna hakkında en çok merak edilen soruları yanıtlamamızın ardından, makarna yapmanın inceliklerinden de bahsedebiliriz. Nitekim ufak dokunuşlarla dahi makarnanın lezzetini fark edilebilir seviyede arttırmak mümkündür. İşte merak edenler için güzel makarna yapmanın sırları:

1. Makarna Suyunu Hemen Dökmeyin

Makarnayı hemen süzmek yerine bir kase kadarını ayırın. Oldukça faydalı olan bu su görece biraz daha yoğun bir kıvamda olur. Kokusu da son derece hoş olan makarna suyunu ek sosların yapımında kullanabilirsiniz. Örneğin, suyun içine bir miktar salça koyup karıştırmanız, salçanın daha iyi kıvama gelmesini ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

2. Makarnayı Suya Tutmayın

Birçok kişi makarnayı süzdükten sonra soğuk suya tutmaktadır. Ancak bu durum makarnanın lezzetini ve vitaminlerini azaltacaktır. Bu yüzden makarnanın yapışmaması amacıyla yapılan soğuk suya tutma işlemi önerilmemektedir.

3. Çubuk Makarnaları Kırmanıza Gerek Yok

Makarnanın en önemli unsurlarından bir tanesi de görselliğidir. Tencereye sığmayan çubuk makarnalar genellikle kırılarak tencereye atılır ancak görsellik açısından pek hoş durmaz. Çubuk makarnayı dikey olarak koymanız halinde sıcak suda yarısı yumuşayacaktır. Ardından üstten yavaşça bastırmanız diğer yumuşamayan kısımların da suyun içerisine girmesini sağlayacaktır.

4. Makarna Sosunu Zamanında Ekleyin

Herhangi bir makarna sosu hazırlıyorsanız, makarna haşlanırken sosu da pişirmelisiniz. Makarnayı süzdükten hemen sonra da beklemeden sosu üzerine döküp karıştırmalısınız. Sos ile birlikte makarnayı tekrar pişirmemelisiniz.

5. Makarna Haşlama Suyuna Tuz ya da Limon Atın

Makarnayı pişirirken haşlama suyuna tuz atabilirsiniz. Nitekim makarna tuzu sever. Ancak tuzu makarna suyu kaynamaya başladıktan sonra atmalısınız, hemen değil. Tuz kaynar suda eridikten sonra makarnanın tamamını birden suyun içine boşaltın. Tuz sizin için sakıncalıysa tuz yerine benzer metotla limon kullanabilirsiniz.

6. Makarnayı Bir Miktar Nemli Bırakmalısınız

Makarnayı süzmek için büyük delikli süzgeçler yerine küçük delikli süzgeçler kullanmalısınız. Büyük delikli süzgeçler makarna pişirme suyunun hemen boşalmasına ve makarnaların birbirine yapışmasına sebep olur. Makarnaların birbirine yapışmaması için biraz nemli bırakmak önemlidir. Bu noktada da küçük delikli süzgeç kullanmak önemlidir. Öte yandan makarnanın piştiğine kanaat getirir getirmez makarnayı süzmelisiniz. Sıcak suyun içerisinde kaldığı her dakika pişmeye devam eder ve gereğinden fazla pişen makarnada yapışma sorunu ortaya çıkar.

7. Her Makarna Çeşidinin Pişme Süresi Farklıdır

Her makarna çeşidinin ve markasının pişme süreleri birbirlerinden farklıdır. Bu yüzden geçmiş deneyimlerinize dayanarak pişme süresi belirlememeli, paketin üzerinde yazan ideal pişme süresini okumalısınız. Bununla birlikte belirtilen pişme süresinden 2-3 dakika önce makarnanın pişme durumunu, bir parça yiyerek kontrol etmenizde fayda var.

8. Makarnayı Suya Atar Atmaz Karıştırın

Makarnaları suya atar atmaz birbirlerine yapışmalarını engellemek adına ilk 30 saniye boyunca karıştırmalısınız. Sonrasında da ise 3 dakikada bir karıştırmanızda fayda var.

9. Yeterli Miktarda Su Kullanmasınız

Makarnayı pişirirken yeterli miktarda su kullandığınıza emin olmalısınız. 500 gramlık 1 paket makarna için ortalama olarak 5 litre su gerekmektedir. Gereğinden az suyla pişirmeniz makarnanın tencere dibine yapışmasına sebebiyet verebilir.

10. Makarna Kapağı Açık Tencerede Pişirilmeli

Makarna pişirilirken kapağı açık tencerede ve harlı ateşte pişirilmelidir.

Omarketim olarak makarna hakkında bilgi verdiğimiz blog yazısının sonuna geldik. Yazı boyunca makarna ile ilgili bilgiler vermemizin ardından makarnalar hakkında sıklıkla merak edilen soruları yanıtladık. Ardından güzel makarna yapmanın sırlarını sizlerle paylaştık. Görüldüğü üzere iyi ve lezzetli bir makarna için ince noktalara dikkat edilmelidir. Buna ek olarak kaliteli makarna markası seçmek de önemlidir. Sizler için en kaliteli makarna markalarından olan Barilla makarna çeşitlerini %25’e varan indirimlerle sunuyoruz. Omarketim’e özel uygun fiyatlı Barilla makarna çeşitlerine link üzerinden ulaşabileceğinizi hatırlatmak ister, keyifli günler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder