18 Ekim 2019 Cuma

Hangi Pirinçle Hangi Yemekler Yapılır?


Pirinç dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden bir tanesidir. Yalnızca Türkiye’de değil; dünyanın farklı yerlerindeki mutfaklarda da pirinç ile birçok yemek çeşidi yapılmaktadır. Türk mutfağında dolma, sebze yemekleri, zeytinyağlı sarma gibi onlarca yemek çeşidine konulan pirincin birçok çeşidi bulunmaktadır. Başlıca pirinç çeşitleri arasında baldo, kameo, kırık, jasmine, osmancık ve pilavlık pirinç gibi türler bulunmaktadır. Her birinin yemeğe kattığı lezzet ve kıvam farklı olduğundan dolayı, birbirinden farklı yemekler için farklı pirinç çeşitleri uygun olmaktadır. Bu doğrultuda bu hafta hazırladığımız blog yazısında ‘Hangi pirinçle hangi yemekler yapılır?’ sorusunun yanıtını vereceğiz. Başlıca pirinç çeşitleri, besin değerleri ve özellikleri ile ilgili de bilgi vereceğimiz yazımızda, ‘Risotto hangi pirinçten yapılır?’, ‘Sütlaç hangi pirinçten yapılır?’ ve ‘Hangi pirincin pilavı güzel olur?’ gibi sıklıkla sorulan soruların yanıtlarını da bulabilirsiniz.

Başlıca Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Yazımıza öncelikle başlıca pirinç çeşitleri ve özellikleri ile ilgili detayları sunarak başlayabiliriz. Sizler için ele alacağımız temel pirinç çeşitleri arasında baldo, calrose, osmancık, kırık ve jasmine pirinçler yer alıyor.

1. Baldo Pirincinin Özellikleri

Baldo pirinç, Türk mutfağından en çok kullanılan pirinç türlerinden bir tanesidir. Yapı olarak tombul taneli olan baldo pirinçler, az su çekmeleri ile bilinmektedir. Doyurucu ve besleyici yönleri ile ön plana çıkan baldo pirinçler protein, karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum elementlerinin yanı sıra B1, B2, B3 vitaminleri ve düşük miktarda A ve C gibi vitaminleri içerir. Buna ek olarak kas gelişimine katkı sağlayan 8 farklı aminoasite de sahiptir. Yüksek oranda karbonhidrat ve protein içeren baldo pirinç ülkemizde genel olarak pilavlık pirinç için kullanılır.

2. Osmancık Pirincinin Özellikleri

Osmancık pirinç, Baldo pirinç çeşidine kıyasla daha küçük tanelidir. Türk mutfağında genellikle sütlaç ve dolma gibi lezzetlerde kullanılmaktadır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu kaloriyi temin eden osmancık pirinç; hem yüksek tansiyonu hem de fazla üre miktarını düşürücü etki gösterir. Osmancık pirincin kaynatıldığı su halk arasında ishal engelleyici olarak kullanılırken; unu yaraları daha hızlı iyileştirmek amacıyla kullanılır.

3. Jasmine Pirincinin Özellikleri

Pirinç çeşitleri ve besin değerleri ile ilgili bilgi almak isteyenler için listemizin üçüncü sırasında jasmin pirince değinebiliriz. Anavatanı Tayland olan jasmine (yasemin) pirinç, Uzakdoğu mutfağının sıklıkla tercih edilen pirinç türleri arasında yer almaktadır. ‘Cezmin’ olarak okunan bu pirinç ince ve uzun bir yapıya sahiptir. Hafif şekerli olan bu pirincin aroması birçok kişi tarafından beğenilmektedir. Nitekim jasmine pirinç pişirildiğinde yumuşak ve yapışkan bir kıvama sahip olmaktadır.

4. Kırık Pirincinin Özellikleri

Kırık pirinç çeşidi tropikal iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Besin değeri yüksek olan kırık pirinç, doyurucu olmasından ötürü özellikle Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerde sıklıkla tüketilmektedir. 1 kilo kırık pirincin içinde ortalama olarak 35 gramlık karbonhidrat bulunmaktadır. Potasyum ve fosfor açısından son derece zengin olan kırık pirinç bünyesinde E, B1 ve B2 gibi vitaminleri barındırmaktadır.

5. Basmati Pirincinin Özellikleri

Basmati pirincinin anayurdu Hindistan ve Pakistan’dır. Himalayaların eteklerinde yetişen basmati pirinci, yapı olarak uzun ve ince taneli bir görünüme sahiptir. Nişasta oranının görece düşük olduğu bu pirinç türünde cevizi ve patlamış mısırı andıran hafif bir tat bulunmaktadır. Aromasından dolayı genel olarak baharatlarla pişirilmesi tercih edilmektedir. Basmati pirincinin kendi içerisinde kahverengi ve beyaz gibi çeşitlere sahip olan basmati pirinci yüksek lif oranı ile de bilinmektedir.

6. Arborio Pirincinin Özellikleri

Arborio pirincinin anavatanı İtalya’dır. İtalya’nın Po vadisinde yetişen arborio pirinci genel itibarıyla kısa, oval ve süt beyazı olmaktadır. Yüksek amiloz içeriğine sahip olan arborio pirinci, ağırlığının neredeyse 5 katı kadar su emme özelliğine sahiptir. Risotto için son derece ideal olan arborio pirinci paella ve sütlaç için de uygun bir pirinç çeşididir.

7. Calrose Pirincinin Özellikleri

Calrose pirincinin anavatanı Amerika’dır. Daha çok Kaliforniya eyaletinde yetişen calrose pirinci, yapı olarak dolgun ve yuvarlak bir görünüme sahiptir. Diğer pirinç çeşitlerinden önemli farkı, pişirilmeden önce yıkanmaya ihtiyaç duymamasıdır. Demir, folik asit, tiamin ve niovin değerleri son derece yüksek olan calrose pirinci, sushi yapımı için son derece uygun bir pirinç çeşididir.

8. Kepekli Pirincin Özellikleri

Kepekli pirincin beyaz pirinç çeşitlerinden en önemli farkı işlenme sürecinden geçmemesidir. Bu da kepekli pirincin doğal vitaminlerini koruması açısından önemlidir. Protein, yağ, karbonhidrat, demir ve kalsiyum açısından oldukça zengin olan kepekli pirinç, beyaz pirinçlere kıyasla çok daha fazla lif içermektedir. Kepekli pirinçler B2 vitamini açısından da zengindir.

Hangi Pirinç ile Hangi Yemek Çeşitleri Yapılır?

Başlıca pirinç çeşitleri ile ilgili bilgi vermemizin ardından, hangi pirinç türünün hangi yemekler ile daha uygun olduğu konusunda bilgi verebiliriz. Burada konu ile ilgili en sık sorduğunuz soruları referans olarak alacağız.

1. Sütlaç hangi pirinçle yapılır?

Sütlaç yapımı için arborio ve kırık pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

2. Dolma hangi pirinçle yapılır?

Dolma yapımı için kırık pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

3. Sarma hangi pirinçle yapılır?

Sarma yapımı için kırık pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

4. Risotto hangi pirinçle yapılır?

Risotto yapımı için arborio pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

5. Sushi hangi pirinçle yapılır?

Sushi yapımı için carlose pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

6. Paella hangi pirinçle yapılır?

Paella yapımı için arborio pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

7. En güzel pilav hangi pirinçle olur?

Pilav yapımı için baldo ve osmancık pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

8. Yayla çorbası hangi pirinçle yapılır?

Pilav yapımı için osmancık pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

9. Özbek pilavı hangi pirinçle yapılır?

Özbek pilavı yapımı için baldo pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

10. Biber dolması hangi pirinçle yapılır?

Biber dolması yapımı için kırık pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

11. Zeytinyağlı sarma hangi pirinçten yapılır?

Zeytinyağlı sarma yapımı için kırık pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

12. İç pilav hangi pirinçten yapılır?

İç pilav yapımı için baldo ve osmancık pirinç uygun pirinçler arasında yer almaktadır.

Sanal market Omarketim olarak pirinç çeşitleri ve isimleri ile ilgili hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Yazı boyunca ‘Pirinç türleri nelerdir?’, ‘Hangi yemek için hangi pirinç kullanılır?’ gibi soruların yanıtlarını verdik. Başlıca pirinç türleri ve özellikleri ile ilgili detaylara değinmemizin ardından pirinç ile yapılan başlıca yemeklerde daha çok hangi pirinç türlerinin tercih edildiğinden bahsettik. Online pirinç siparişi vermek isteyenler, ilgili link üzerinden indirimli pirinç çeşitlerimize ulaşabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder